woensdag 13 januari 2010

Acteurs


Een bekend acteur (ik ben even kwijt wie, maar het doet er niet toe) heeft eens gezegd: “Acteren is eigenlijk professioneel liegen”.

En dat klopt natuurlijk. Acteren betekent letterlijk ‘doen alsof’. Het is niet ‘echt’. En dat geeft niks. Het is maar entertainment. Een enkele keer gebeurt het dat een acteur die de slechterik speelt in een soap, op straat wordt aangevallen door iemand die wel erg opgaat in de serie, maar dat is een uitzondering. We weten vrijwel allemaal dat een soap of een film niet ‘echt’ is.

Het is dan ook merkwaardig dat we denken dat politici wel ‘echt’ zijn. Terwijl ze niet eens hun best doen om ‘echt’ te lijken. Kijk maar eens naar Balkenende, of Bos, of welke politicus dan ook op televisie: ken jij een ‘echt’ iemand die zo praat?

Als je zo’n type op een feestje zou treffen, dan zou je toch even op zijn rug kijken om te zien waar de batterijen zitten. Of niet soms? Blaberdeblaberdeblablablabla…… Het lijkt wel of er een cd in zit die wordt afgespeeld. Zo praat een normaal mens niet. Alleen een politicus praat zo.


En toch denken we dat politici ‘echt’ zijn. We denken: “zo praten politici nou eenmaal”. Alsof de verschijning ‘politicus’ een totaal ander ras is, of een andere soort.

Totdat je doorkrijgt dat politici net zomin ‘echt’ zijn als de personages in een soap of film. Politici zijn ook professionele leugenaars.

Maar er is een verschil: in tegenstelling tot soapacteurs, wordt van ons verwacht dat we politici serieus nemen. En meestal doen we dat ook. We gaan ervan uit dat politici menen wat ze zeggen. We kunnen het met ze oneens zijn, maar we gaan ervan uit dat ze menen wat ze zeggen. Terwijl politici per definitie nooit iets zeggen omdat ze het menen. Ze zeggen alleen iets uit politieke overwegingen.

Ze zeggen alleen datgene dat in hun politieke doelstellingen past. En ze ‘doen alsof’ ze het menen. Ze acteren dus. En ze acteren slecht.

Maar het valt niet op omdat ze allemaal slecht acteren. We denken dat het bij het vak hoort. Een soort professionele afwijking. Dat die wezenloze blik en dat geratel van onbegrijpelijk taal een afwijking is die nou eenmaal nodig is om politicus te kunnen worden. Maar dat is niet de afwijking die je nodig hebt voor een politieke carrière.

De afwijking die je wel nodig hebt is: je moet voortdurend kunnen liegen. Liegen om je doelen te bereiken. En voor ‘liegen om een doel te bereiken’ bestaat een mooi woord: manipuleren.
Nu hoor ik vaak mensen roepen: “Maar het kunnen toch nooit ALLEMAAL gewetenloze manipulerende leugenaars zijn!?”

Toch wel. Diegenen die een politieke carrière nastreven en met zoiets lastigs als een geweten opgescheept zitten, worden simpelweg geweerd door de gevestigde orde. Hetzij aan het begin van hun carrière de weg geblokkeerd in de partij, of, als later toch sprake van een geweten blijkt te zijn, in de media afgefakkeld.

Het politieke toneel KAN geen echte mensen toelaten, omdat oprechtheid instinctief herkend wordt door het publiek. Dus als er ook maar één oprecht iemand op het politieke toneel verschijnt, dan zal het publiek hem of haar direct als oprecht herkennen, en vallen alle professionele leugenaars direct door de mand.

Een mooi voorbeeld was Pim Fortuyn. Je kon het met hem eens zijn of niet, maar hij glipte door de mazen van het net, en het publiek herkende in grote getale zijn oprechtheid. En daarmee ontmaskerde hij direct alle leugenaars. Wie herinnert zich niet de ‘Melkertmuil’? Wat er met Fortuyn gebeurd is weten we allemaal……

Maar waarom is het zo noodzakelijk voor politici om te liegen? Zij vertegenwoordigen toch het volk? Of niet?

Niet.

En dat is meteen de reden waarom ze MOETEN liegen. Omdat wij moeten denken dat politici ons –het volk- vertegenwoordigen. Politici vertegenwoordigen van alles, maar zeker niet het volk.

Politici vertegenwoordigen belangen. En niet in de laatste plaats hun eigen belang. En hun belang is: het verdedigen of versterken van hun eigen positie. Hun plekje in de pikorde. Het ‘volk’ interesseert ze hoegenaamd niets. Zolang dat volk maar netjes belasting betaalt, zijn mond houdt en eens per vier jaar braaf naar de stembus holt. Nee, de eigen positie wordt veel beter gewaarborgd wanneer ze een ander belang vertegenwoordigen: dat van de machtige internationale corporate-elite.

De top van het internationale bedrijfsleven bepaalt de agenda voor de wereld. Ze besturen de wereld zonder zich iets aan te hoeven trekken van grenzen of wetten. Ze heten niet voor niets multinationals. Ze hebben de controle over alle belangrijke industrieën, banken, en media. Het is voor politici dus een voorwaarde om deze belangen te vertegenwoordigen, willen ze op het treintje van de macht meerijden. Ligt iemand dwars, dan zorgen de door deze elite gecontroleerde media er wel voor dat zo iemand publiekelijk afgebrand wordt.

Wie kan er grote fouten maken en vervolgens beloond worden met miljarden aan belastinggeld? Alleen de banken. Wie kent dat geld toe? Juist: de politiek. Wiens belang vertegenwoordigt de politiek dan?

Dat degradeert politici tot onderaannemers van de corporate-elite. Onderaannemers die optreden als professionele leugenaars om het publiek te laten geloven dat ze ‘echt’ het volk vertegenwoordigen.

Ik zou zeggen: stop met het meespelen in het spelletje en stop dus met stemmen. Als niemand meer gaat stemmen, kunnen ze niet anders dan opstappen en een echt baantje zoeken. Of ze moeten dan officieel de dictatuur uitroepen.


6 opmerkingen:

henkihpenky zei

Ook Mazzel dat ik nooit gestemd heb ...

Koppen D. zei

Ik zeg niet wat ik denk en il doe niet wat ik zeg.

De elite van alle partijen hebben uitgebreid Kadercursussen gevolgd. Daar leer je dat als je met een onderwerp fout zit, dat je moet bij die fout blijven,hoe dan ook. Je leert ook hoe je vervelende burgers de mond snoert. Oh, nog veel meer van die zaken. Ik weet het, ik heb er vier bijgewoond.

Anoniem zei

De familie Rothschild(t) is het probleem.

Op dit moment zien we dat vooral de familie Rotschild(t) in heel de wereld de banken tegen enorme kortingen overneemt van overheden die de schulden er dan eerst uitgehaald hebben. De familie Rothschild(t) (Een deel van de familie heeft een 't' aan de naam toegevoegd) is de rijkste van de handvol families die in wezen de wereld met hun enorme vermogens besturen. Hun machtbasis is in de crisis van 1907 wereldwijd gelegd, en werd verder vergroot in de jaren dertig van de twintigste eeuw. Op dit moment zien we dat ze hun coup vervolmaken en eerder deze week hebben ze met de koop van Fortis ook in België hun slag geslagen.Dit is niet de weg die we moeten lopen. De familie Rothschildt is geen oplossing, ze is het probleem. Met alle verkopen aan haar, belonen we juist de familie die in de kern de oorzaak van de problemen is! Het moet in de wereld niet veel gekker worden. Zien politici dit niet? Zijn ze zo ontzettend stekeblind, of zijn ze al lang geleden 'gekocht' door deze familie?

lees verder op......

http://www.evestor.nl/2-de-familie-rotschildt-is-het-probleem-np-239.html

Pieter Stuurman zei

Ik vrees dat dit klopt. Politici stellen zich in dienst van de grootste macht en functioneren daarmee als onderaannemers van die macht.

Anoniem zei

Ik heb bij https://www.anarchiel.com/display/acteurs#c15645 mijn commentaar geplaatst.

Anoniem zei

Ben het er helemaal mee eens.
Aartsleugenaars wat alleen voor hun eigen belangen opkomen en over doen komen alsof het een volksbelang is.
Vandaar dat we altijd geld uit onze zak moeten trekken om de staatsschuld en inflatie te dekken.
Wat ze dus elk jaar verhogen door inflatie.
Als je stemt,hou je dat systeem in tact.
Of er moet iemand komen die gewoon snoeihard zegt waar het op staat.
maar je gaf het al aan dat je dan je mond gesnoerd word en nooit meer aan het woord komt.
Hoezo china een dictatuur.
We leven zelf in een gesloten dictatuur.
Je komt toch nooit aan het woord,om echt het verhaal te vertellen.
Eustace mullins zei het volgende.
Zodra iemand datgene verteld wat bv hij weet,je een revolutie zal ontketenen.
Nu slaapt iedereen nog.
Gewoon alles met onderbouwingen proberen uit te leggen aan iemand,zodat diegene het weer overbrengt.
Ze mogen dan alles onder controle hebben,maar je geest blijft vrij zodra je snapt waar het om draait.
dat pakken ze nooit van je af.
En daarmee ken je ze ook verslaan.
Enkel een kwestie van tijd.
We hebben het allemaal nog te goed.
Zodra men het echt slechter gaat krijgen,ze eerder bereid zullen zijn om te luisteren.