woensdag 18 april 2018

Pietje, Marietje en de muntenman

 
 
 

 
 
Stel je voor, je hebt een gezin met 2 kinderen: Marietje en Pietje
Beiden doen dagelijks een klus. Marietje stofzuigt, en Pietje doet de afwas. Als ze klaar zijn, krijgen ze een muntje. In ruil voor dat muntje kunnen ze de volgende dag eten krijgen.

Op een dag komt er een afwasmachine. Pietje kan zijn klus niet meer doen, want de afwasgelegenheid is vervallen. Hij kan geen muntje verdienen, en krijgt dus ook geen eten.

Pietje krijgt al snel honger, en probeert de stofzuigtaak van Marietje af te pakken, om toch te kunnen eten. Marietje, die eigenlijk helemaal niet van stofzuigen hield, blijkt er nu toch wel erg gehecht aan te zijn, en verdedigt zich met hand en tand.

Maar het wordt nog veel gekker: de muntjes worden geleverd door de muntenman. Hij stelt ze beschikbaar, maar hoeveel klussen er ook gedaan worden, het gezin moet ze altijd aan de muntenman teruggeven, vermeerderd met periodieke rente. Hoe langer het gezin gebruik maakt van de munten, hoe hoger het aantal munten is dat de muntenman opeist.

Uiteindelijk wordt de schuld zo groot dat alle met de klussen verkregen munten, aan de muntenman gegeven moeten worden. Hij eet aan tafel van het gezin zijn buik kogelrond in ruil voor munten die het gezin meteen weer af moet staan, want ja.... schuld. Terwijl degenen die alle klussen doen en het voedsel bereiden (de gezinsleden), niets meer te eten hebben, want.... geen munten.

Wat nu?

De oplossing is eenvoudig: stop met het idiote muntensysteem. Kijk wat er in het gezin nodig is aan klussen, en doe daar allemaal een deel van. Klussen als schoonmaken, eten koken etc.

Het resultaat is dan beschikbaar voor de leden van het gezin, zonder er muntjes voor te hoeven betalen. Het is beschikbaar als gevolg van de gezamenlijke inspanningen. En niet als gevolg van muntjes. Zoals het in de meeste gezinnen gebeurt eigenlijk.

Vreemd verhaal niewaar?

Toch is dit precies de manier waarop geld werkt in de grotere samenlevingsvorm dan een gezin. In de samenleving dus.

Ook daar is de oplossing even eenvoudig: niet langer werken met als doel muntjes te verkrijgen, maar werken om de benodigde zaken beschikbaar te maken. Zodat ze beschikbaar ZIJN voor de leden van die samenleving.
 

6 opmerkingen:

Jan S zei

Hoi Pieter,

Dit is nu precies waar het allemaal om draait. We moeten af van de munten (geld) om van de muntenman (banken i.e. de heersers van het geld systeem) buiten spel te zetten.
De vraag is nu : Hoe kunnen we daar een rechtvaardigsysteem voor in de plaats zetten, waar een iedereen aan mee kan doen en naar vermogen bijdraagt, zonder dat er een leider is die het systeem kan beheersen? Een systeem dat gebaseerd is op de verschillende talenten die elk mens bezit om te geven en verspreiden. Een syteem wat juist niet gericht is om te nemen en te bezitten.

Ik denk dat je daar in de toekomst ook nog wel wel mooie gedachten over hebt om met ons te delen.

( Ik ben fan van je mooie analyses en vooral de manier waar hoe je ze simpel en begrijpbaar voor iedereen onder woorden brengt.)

df zei

Leuke blog man!

Centerpons zei

Prachtig geschreven, en helemaal waar!

robomow zei

Mooi artikel!

maria vero zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei

Wat een ondoordachte teksten. Lul maar lekker en probeer je rot kop in het zand te steken. zodat je het vertrouwen en de slachtoffers niet ziet