woensdag 22 december 2010

Henk


U woont in een straat. Met de meeste van uw straatgenoten kunt u het goed vinden. Op een dag besluit u met vijf van die straatgenoten gezamenlijk een auto te kopen. U bezit nu allemaal een eigen auto, en het is u opgevallen dat er eigenlijk altijd vier stilstaan. En dat is zonde. U kunt net zo goed met z’n vijven één auto delen en daarmee ook de kosten.

U koopt samen een nieuwe auto. Een gele. De auto kost 15.000 euro, en u betaalt ieder 3000. U maakt samen een gebruiksrooster, en u berekent dat de gebruikskosten van de auto 100 euro per persoon per maand zijn. U geeft het beheer van de financiën in handen van overbuurman Henk. Die is handig met dat soort dingen. Henk heeft een eigen auto, doet verder niet mee, en is dus onpartijdig. Iedereen maakt iedere maand 100 euro over aan Henk, en Henk regelt de verzekering, belasting, tankpas en onderhoud. En houdt een kleine vergoeding in voor de moeite.

U maakt in volle tevredenheid gebruik van de regeling, en u geniet alle vijf van dit uitstekende idee.

Op een dag verkoopt Henk de auto, zonder het eerst aan u te vragen. Aan de firma SuperLease. Henk steekt de opbrengst in zijn eigen zak. U bent boos en stapt met uw vijven naar Henk.

Maar Henk roept: ‘Nee nee! Jullie begrijpen het verkeerd! Ik doe dit voor jullie! SuperLease kan het beheer van de auto véél beter en efficiënter dan ik! Zij hebben te maken met schaalvoordelen, en concurrentie en zo – dat is allemaal heel ingewikkeld – maar vertrouw mij maar: jullie zullen een stuk goedkoper uit zijn!’

En inderdaad, de maandkosten zakken direct naar 80 euro. ‘Die Henk! Die is zo gek nog niet!’ roept u in koor. ‘Handige jongen, met geld. Geen wonder dat hij een Mercedes rijdt’.

Maar na een half jaar krijgt u een brief van SuperLease: Vanwege allerlei omstandigheden zijn wij helaas genoodzaakt om het maandbedrag te verhogen naar 100 euro. U baalt. Maar u bent nog steeds niet duurder uit dan voorheen, dus u zeurt niet.

Een half jaar later krijgt u weer een brief van Superlease: Vanwege nog meer allerlei omstandigheden moet u voortaan de eerste 10 liter benzine van iedere tank zelf betalen. Dit heet ‘eigen risico’. U baalt weer en stapt naar Henk.

Henk zegt: ‘Ik kan er ook niks aan doen. Het komt door de vergeling: er komen steeds meer gele auto’s, en daarom is deze maatregel noodzakelijk, want anders wordt het onbetaalbaar!’

Maar ieder half jaar vallen er brieven van SuperLease op de deurmat, en iedere keer moet u meer betalen, en krijgt u minder. U moet nu al de eerste 20 liter zelf betalen, en uw maandbedrag is inmiddels 200 euro en u mag alleen nog tanken bij stations van StupidOil. U hebt er genoeg van, en u besluit dat u ermee wil stoppen. U gaat samen weer naar Henk.

U zegt: ‘Henk, we stoppen ermee. We nemen het verlies wel, maar dit loopt uit de hand. We gaan het wel weer zelf doen.’
Maar Henk zegt: ‘Tja, uhh, dat kan niet…’.
‘Hoezo niet!?’ roept u.
‘Uhm, we hebben een contract. We moeten verplicht tot in lengte van dagen blijven leasen…’.
‘Wat!? Daar kom je nou mee?!’ zegt u verbaasd.
‘Uhm, ja…. Maar niet getreurd! We mogen zo overstappen naar een andere leasemaatschappij! Ik zal alle voorwaarden van alle leaseaanbieders uitzoeken, en morgen laat ik zien wat de beste deal is’. En Henk duikt achter zijn computer.

De volgende dag komt u bij elkaar, en Henk laat alles zien. Offertes van SuperLease, HyperLease, InterLease, YourLease en OurLease. Dat zijn de keuzemogelijkheden. Henk laat de papieren achter zodat u alle voorwaarden op uw gemak kunt bestuderen, en na een middag gezamenlijk puzzelen, komt u er achter dat u overal (op een paar euro na) even duur uit bent. Bij de één zijn de maandkosten lager, maar het eigen risico hoger, bij de ander andersom en de rest zit er tussenin. En dat verbaast u, want Henk had het toch over concurrentie en zo gehad?

Dus gaat u het nu maar zelf uitzoeken. En al snel komt u tot de conclusie dat SuperLease, HyperLease, InterLease, YourLease en OurLease (evenals StupidOil) allemaal deel uitmaken van ÜberHolding NVBVGmbHLtd. Het dringt tot u door dat u geen kant meer op kunt, en dat u voor altijd precies zult moeten betalen wat ÜberHolding u vraagt. U zit vast.

Boos gaat u weer naar Henk. U treft hem aan terwijl hij zijn spullen aan het pakken is. Henk gaat verhuizen. Hij heeft een nieuwe baan. Bij ÜberHolding NVBVGmbHLtd.

11 opmerkingen:

Eugenie van Ruitenbeek zei

Wat ik veel te horen krijg is dat je helemaal niet boos mag zijn. Dat is Niet Positief. En Niet Positief is Fout. Deze wereld zit niet op negativiteit te wachten. Je moet hier Positief op reageren voor het beste resultaat. En je moet er wat aan doen vanuit die Positiviteit. Positieve Brieven aan de Minister bijvoorbeeld. Of Positieve Petities rondsturen waar iedereen aan mee kan doen. Ook heel effectief en zinvol. En iedereen die toch boos doet die val je aan en die vertel je dat ze niet zo boos moeten doen. Of je negeert ze en werkt er niet mee samen. En natuurlijk roddel je met andere Positieven onder elkaar over die Niet Positieven. Op een Positieve, constructieve manier natuurlijk.

Als je bedonderd wordt en je kinderen zijn tot slaaf gereduceerd zonder enige vorm van vrijheid is er maar 1 devies; wees positief. Want die hebben de halve wereld. De andere helft is voor de Braven.

Pieter Stuurman zei

Nee, natuurlijk mogen we niet boos zijn. We moeten ons laten misbruiken, uitkleden, leegzuigen en vernederen, en daarbij braaf blijven. Want anders zijn we negatief, en negatief is fout. Foei!

En zo blijven we altijd positief, en worden we nooit boos, en verandert er nooit iets, en blijft alles zoals het is, maar dan positief.

En als we toch boos worden omdat we de waarheid ontdekken, dan hebben we niet de waarheid ontdekt, maar 'onze' waarheid, en dat mag allemaal, zolang we maar niet denken dat dit ook maar enige waarde heeft. En als we de harde realiteit niet meer aan kunnen zien, dan hebben we die realiteit 'zelf gemaakt' en zo is het dan toch weer onze eigen schuld, dikke bult, en is verder niemand aansprakelijk.

En als we de boel dan zelf in de hand willen nemen, en mogelijke oplossingen aandragen, dan is dat een illusie want 'het gaat zoals de kosmos het wil' en verzet tegen moord, doodslag, oorlog en ellende 'trekt het juist aan'.

Dus,laten we nog een stukje mediteren en verder vooral niks doen. Dan komt alles vanzelf goed. En zo niet, dan kunnen we er niks aan doen, want we hebben tenslotte ons best gedaan en onszelf gevonden. En zo gaan we verlicht ten onder.

Ik zeg: fuck'em. Let's get real, let get mad!

(Thanks Eugenie)

Eugenie van Ruitenbeek zei

Hinnik. Precies, Pieter. En het beschrijven van deze klote reacties is ook weer negatief.

Een blinde gaat niet zien door hem of haar een bril op zijn of haar neus te zetten..

Fuck them!
Fuck the system.
And fuck those who want to be asleep.

En dan gaan we het nieuwe jaar gewoon in met het hoog houden van de fakkel van de waarheid en de wetenschap dat dat het meest zinvolle is dat we kunnen doen. En we doen het ook nog.

Huppelend het nieuwe jaar in, Pieter. Er zijn veel meer mensen zoals jij en ik. Ik en jij. Boze, wijze en handelende mensen.

Geus zei

Positief, negatief?
Volgens mij kunnen mensen beter normaal zijn. En eerlijk.
Als ik ga ontkennen dat mijn lopende rekening op negatief staat, ook wel rood genoemt, dan kan ik nog steeds niet pinnen.

Erg mooi artikel overigens.
Het beschrijft erg goed wat er op grotere schaal gebeurd, ook internationaal. De strekking van het verhaal is ook toe te passen op zo iets als socialisme, dat aanvankelijk aantrekkelijk lijkt, maar consequenties heeft die verstekkende gevolgen hebben, waardoor het verlies van vrijheid tot grotere armoede leidt dan voordat er in een dergelijke ideologie werd geinvesteerd.

Vervelend dat die buurman niet te vertrouwen was lijkt mij.

Pieter Stuurman zei

Dank je Geus!

Inderdaad, zo gaat het met elke ideologie. Misschien komen we er nog eens achter dat we helemaaal geen ideologie en al helemaal geen hiërarchie nodig hebben?

Oom T zei


Heerlijke sarcastische column en goede reacties. Knikker Henk er gewoon uit en het probleem is opgelost.

Anoniem zei

Hoi Pieter, geweldig hoe je zulke best abstracte problemen zo duidelijk kunt neerzetten. Behalve het artikel zijn het vooral de commentaren die in mijn hoofd zijn blijven hangen vandaag. Beetje afgeven op positief zijn en fuck'em, lets get real, lets get mad…
Nou vond ik eerder dat behalve je eigen verantwoordelijkheid nemen, het ook belangrijk is te protesteren en te laten weten dat niet iedereen het eens is of accepteerd wat er allemaal gebeurd. Totdat ik jou artikel over protesteren las en begreep hoe dat ook juist kan bijdragen aan het behalen van de doelen van juist diegenen die we dan bevechten. Nu zeg je dat de mensen eens boos moeten worden, maar hoe moeten de mensen dat dan uiten volgens jou ? En is het echt noodzakelijk dat de mensen boos moeten worden ? Er zijn toch andere manieren om verandering teweeg te brengen. Bewust zijn van de problemen wil niet zeggen negatief zijn en boos zijn en vechten tegen. En positief zijn wil toch niet zeggen niks doen en verlicht ten onder gaan…

Pieter Stuurman zei

Hoi Anoniem,

Bedankt voor je reactie.

Ik bedoel met boos worden niet protesteren. De situatie is gewoon niet in orde. Mensen worden pas bereid daar iets aan te veranderen als ze inzien hoe verziekt de inrichting van onze wereld werkelijk is. Nu is de "het zal allemaal wel meevallen" mentaliteit nog gangbaar en kijken de meesten de andere kant op.

Pas als we inzien dat het niet OK is en inzien dat we dat zelf veroorzaken en in stand houden, kunnen we er iets aan veranderen.

Anoniem zei

Waarom stemmen mensen eigenlijk nog?

Anoniem zei

Waarom stemmen mensen eigenlijk nog?

Pieter Stuurman zei

Om de stoppen met een kwalijke gewoonte, is het (inderdaad) noodzakelijk om jezelf eerst DIE vraag te stellen: "Waarom doe ik het eigenlijk?"