woensdag 20 januari 2010

Het pokerspel van de centrale banken, deel 2


Dit verhaaltje is een vervolg van het stukje het pokerspel van de centrale banken, dat eerder op mijn blog verscheen. Voor diegenen die dat niet gelezen hebben, hier een korte samenvatting:

Jij (de centrale bank) nodigt op een avond 5 mensen uit om te komen pokeren. Er wordt gespeeld om fiches die jij gemaakt hebt. Je speelt zelf niet mee.

Je LEENT iedere speler 10 fiches, in totaal dus 50, die je aan het eind van het spel terug moet hebben. En je vraagt 10% rente. Je moet aan het eind van het spel dus 55 fiches terugkrijgen……

Het spel begint. De één wint wat, de ander verliest wat. Degene die wint, mag zijn winst behouden, zolang hij zijn schuld (11 fiches) maar terugbetaalt aan het eind van het spel. Dat houdt dus in dat een ander (die verloren heeft) zijn schuld niet kan aflossen. Als je één hele goeie speler hebt, die alles wint, dan is hij de enige die aan het eind van het spel de fiches kan terugbetalen.

Jij blijft de eigenaar van de 50 fiches + de rente. In totaal dus 55 fiches. Meer dus dan er überhaupt bestaan.

Vier van de vijf spelers kunnen dus niet betalen. Maar jij laat ze niet gaan voordat ze hun schuld ingelost hebben.

Je kunt 2 dingen doen:

Je maakt meer fiches die je uitleent (ook weer met rente) aan de verliezers, waarmee ze de kans krijgen om verder te spelen en hun verlies terug te winnen. Zo komen er meer fiches in het spel, en ontstaat er dus ook meer schuld. Schuld waarvan jij weet dat die nooit kan worden terugbetaald. Je kunt het spel net zolang laten duren als jij wil. Hoe langer het spel duurt, hoe groter de schuld en hoe feller de spelers zullen proberen de fiches van elkaar terug te winnen om daarmee het hoofd boven water houden. Vals spel ontstaat dan vanzelf.

En dan komt mogelijkheid 2: je maakt geen nieuwe fiches (krediet) meer en eist je fiches en de rente terug. Je weet dat dit onmogelijk is. Er ontstaat dus een crisis (kredietcrisis). Dus je zegt tegen de spelers dat ze het op een andere manier moeten betalen. Je laat ze je huis poetsen, je muren schilderen, de afwas doen etc. Je hebt nu slaven in plaats van spelers.

Tot zover deel 1.


Je hebt gemerkt dat je een gouden formule in handen hebt. Maar je hebt maar vier spelers die voor jou werken. En als het met vier kan, waarom dan niet met veel meer? Nu doen ze de afwas en poetsen ze je huis, maar als je veel meer spelers voor je zou kunnen laten werken, dan zouden ze een heel huis voor je kunnen bouwen. Of een paleis! En nog veel meer!

Dus, je verzint een plan.

Je laat meer mensen meespelen. Je laat overal zien wat een leven vol glamour de winnaars leven. Zo krijg je nog meer spelers. Iedereen wil wel zo’n leven. Mensen staan in de rij om mee te doen.

Je zorgt ervoor dat de je de winnaars bang maakt dat hun fiches gestolen zullen worden. Je geeft de oplossing door ze aan te moedigen hun fiches in bewaring te geven. In bewaring bij bewaarders die jij aanstelt. Dat is lekker veilig.

Vervolgens geef je die bewaarders de mogelijkheid om de in bewaring gegeven fiches uit te lenen aan nieuwe spelers, of aan spelers die hun fiches verloren hebben. Je laat ze zelfs tien keer zoveel fiches uitlenen dan ze in bewaring hebben. Fiches die jij dan maakt, en aan de bewaarders uitleent tegen een lage rente. De bewaarders lenen ze dan weer uit aan de spelers tegen een hogere rente, en zo verdienen die bewaarders ook wat.

Steeds grotere groepen mensen gaan deelnemen aan het spel. Tot zowat iedereen meedoet. En omdat alleen de winnaars aan hun verplichtingen kunnen voldoen, wordt de groep die dat niet kan steeds groter. Die groep moet dan weer naar de bewaarders om nieuwe fiches te lenen, om zo aan het spel te kunnen blijven deelnemen, in de hoop hun verloren fiches terug te winnen.

Nu is ongeveer tweederde van de spelers zoveel tijd kwijt met het genereren van fiches om de schuld te voldoen, dat ze nauwelijks tijd meer hebben om een boterham te verdienen en op te eten.

Je bent nu al aardig op weg, maar het doel is om bijna iedereen voor jou te laten werken. Tijd voor de beslissende zet dus.

Je moedigt de bewaarders aan om zelf te gaan spelen. Je spiegelt ze voor dat ze, als ze met de bewaarde fiches gaan spelen, veel rijker kunnen worden dan met alleen de rente die ze krijgen. Je moedigt ze aan om grote risico’s te nemen door ze grote winsten in het vooruitzicht te stellen.

Maar wat er met de spelers gebeurde, gebeurt er nu ook met de bewaarders. Tweederde verliest, en éénderde wint. Twee van de drie bewaarders kunnen niet meer aan de verplichtingen voldoen, en de spelers die hun fiches in bewaring gaven, dreigen naar hun fiches te kunnen fluiten.

Je roept vervolgens dat dit het hele spel in gevaar brengt, en vraagt van alle spelers een bijdrage om de bewaarders in nood te redden. Anders raken heel veel winnaars hun gewonnen fiches kwijt. Iedereen, dus ook de verliezers die al schuld hebben, moet een aantal fiches afstaan om de wankele bewaarders, en daarmee het spel, te redden.

Je blijft de bewaarders aanmoedigen om zelf te spelen en risico’s te nemen. Zo kun je dit een paar keer herhalen totdat vrijwel alle fiches bij één bewaarder terecht komen. En steeds haal je fiches uit het spel door de spelers te laten betalen om de omvallende bewaarders te ‘redden’. Tenslotte laat je twee van de drie bewaarders alsnog omvallenen. Twee van de drie winnaars (die hun fiches bij de omgevallen bewaarders in bewaring hadden) zijn hun fiches kwijt.

Als er dan nog maar een paar winnaars zijn die meer fiches hebben dan ze schuldig zijn, wordt het tijd voor de volgende stap.

Je roept die winnaars bij elkaar voor overleg. Je legt ze uit dat het spel leuk en aardig is, en dat ze er veel aan te danken hebben, maar dat het veel leuker is als alle verliezers voor je werken. Dat je nooit meer hoeft te spelen, en dat de verliezers alles voor je maken wat je maar wil. Villa’s, jachten, limousines, sportwagens, wat je maar wil. En jij, als winner, hoeft nooit meer iets te doen. Daar hebben de winnaars wel oren naar. Je noemt de winnaars: de elite.

Nu het einddoel in zicht is, wordt het tijd om het spel te stoppen. De spelers die niet tot de elite behoren zijn vrijwel fulltime bezig met het terugwinnen van hun schulden, en voor veel spelers wordt het onmogelijk om voor de meest primaire levensbehoeften zoals eten te zorgen. Zeker nadat ze ook nog verplicht waren om fiches af te staan om de bewaarders te redden.

De enige overgebleven bewaarder en de elite bezitten nu vrijwel alle fiches. Je laat die bewaarder geen nieuwe fiches meer uitlenen. Zo krijgen de verliezers geen kans meer om terug te winnen. Er ontstaat een enorme wereldwijde crisis.

Het is tijd om de stekker uit het spel te trekken. Je roept dat het spel uit de hand gelopen is, dat de honger en armoede mensonwaardig is, en dat maatregelen noodzakelijk zijn. Je roept dat het anders moet. In het belang van de mensheid.

Van de ene dag op de andere zeg je dat er met de fiches niet meer gespeeld kan worden. Ze zijn niets meer waard. Uiteraard moet alle schuld nog wel worden afgelost. En dat kan alleen door te werken. Dus niet meer door te spelen.

Iedereen die schuld blijkt te hebben (en dat is bijna iedereen omdat hele landen fiches geleend hebben om het spel te kunnen spelen) moet werken om zijn schuld in te lossen. Iedereen op de door jou aangewezen elite na.

En met dat werken gaat iedereen punten verdienen, in plaats van fiches. Waar vroeger mensen fiches konden verkrijgen door slim spel of geluk, kunnen ze nu alleen nog maar punten verdienen met werken. Punten waarmee ze hun schuld kunnen aflossen en waarvan ze brood kunnen kopen.

Omdat de schuld groter is dan ze ooit kunnen aflossen, neem je ze vrijwel alle punten weer af in de vorm van aflossing en rente. Je laat ze precies zoveel houden dat ze net wat te eten kunnen kopen. Bovendien neem je ze extra punten af als ze niet hard genoeg werken of als ze zich niet precies zo gedragen als jij wil. Zo voorkom je ongewenst gedrag en opstandigheid.

Nou is je plan rond, en kun je samen met je elitevrienden gaan genieten van al het werk dat alle oud-spelers voor jou doen. Van alle mooie dingen die ze voor je maken. En zijn ze lastig, of overbodig, dan neem je ze hun punten af en dan gaan ze dood. Zo hou je vanzelf die werkers over waar je wel iets aan hebt.

39 opmerkingen:

Eugenie van Ruitenbeek zei

Ik zit dit hoofdschuddend te lezen.

Dit moet iedereen lezen!! Dan snapt iedereen hoe het werkt.

Judith Meskers zei

Kan dit niet in een column in het NRC? Oh nee dat gaat niet, dat durven ze niet natuurlijk. Misschien de Volkskrant dan? Of gewoon in de gratis weekbladen zoals Metro of Spits op de voorpagina? Hoeveel mensen moeten er nog wakker geschud worden? Oh oeps, dat wordt een beetje lastig, alleen de elite weet het natuurlijk. Dus alleen maar de rest van de wereld.....You tube dan maar? VERSPREID DIT SOORT TEKSTEN VERDER! Vertaal het in het engels en verspreid alsjeblieft.....

Pieter Stuurman zei

Dank, Eugenie en Judith.

Mocht er een vertaler zijn die zich geroepen voelt....

Iedereen die de teksten van mijn blog wil gebruiken, kopiëren, verspreiden, of wat dan ook: voel je vrij om dat te doen!

Wilbert zei

Hallo Pieter,
Ik heb je verhaal hier geplaatst op
Edelmetaal-info.nl zie boven aan Leestip 1
(kan hier geen link plaatsen)

Groet
Wilbert

Pieter Stuurman zei

Hallo Wilbert,

Super! bedankt!

Research Institute Revelation zei

Chapeau Pieter,
Je hebt dit op zeer fraaie en toch zo simpele wijze uiteengezet. Echter rest mij nog een opmerking, die mijns inziens het verhaal compleet maakt. Dat is het eind van het verhaal.
Je schrijft dat de elite dan echt kan genieten van alle rijkdom die door de slaven voor hen is vergaard. Daar zit het addertje onder het gras.
Voordat ik dit aan de hand van een andere vergelijking zal uitleggen kan ik je zeggen dat de verslaafdheid aan die rijkdom die elite steeds kwetsbaarder maakt en ook zij zullen sneven op het moment dat zijn onderdanen totaal zijn uitgemolken.
Ik was ooit kankerresearcher en naarmate mijn onderzoek over dit ontaarden van cellen die steeds rijker worden gevoed ten koste van de normale cellen vorderde , des te angstiger ik werd over onze groeiende rijkdom.
Mijn angst deed mij spreken op een medisch congres en de titel luidde "Cancer, its like economy". Dit was in 1981.
Het moge duidelijk zijn dat we geevolueerd zijn tot een wereldsamenleving en/of accurater gezegd een "gemeen"schap.
Dit economisch kankerproces is inmiddels wereldwijd uitgezaaid met metastasen als Vietnam, Irak en Afghanistan.
Gelijk als bij kanker werd daar de infrastructuur totaal vernietigd.
Driekwart van de wereldbevolking lijdt extreme honger als gevolg van onze rijkdom.
Mocht je meer willen weten over dit spel der elementen dan kan ik je slechts vragen een vrij recente DVD - gemaakt door een filmjournalist - te bekijken op http://2012.jazeg.nl.
Maar desondanks vind ik het een zeer bijzonder verhaal, dat voor velen goed te bevatten is.
Proficiat.
Siegfried

Pieter Stuurman zei

Beste Siegfried,

Bedankt voor je reactie.

Ik ben het helemaal met je eens. Het ligt in de aard van het spel dat er slechts een kleine groep winnaars is. Hoe langer het spel gespeeld wordt, hoe extremer de verdeling tussen winnaars en verliezers wordt. Totdat er (net als bij een pokertoernooi) maar één winnaar overblijft.

Als wij (de mensheid) kiezen voor een rechtvaardiger systeem (of geen systeem), dan moeten we het spel de rug toekeren. Een andere optie is er niet. Om die keuze te kunnen maken, is het nodig dat de spelers bewust worden van de kwaadaardigheid van het spel. Een spel dat alles van waarde zal laten verdwijnen. Dat uiteindelijk alleen maar verliezers zal opleveren, op één of enkele spelers na.

Siegfried alias Research Instisute zei

Haha Pieter,
Het spijt me dat ik weerèven iets recht wil trekken.
Rechtvaardigheid bestaat niet. Niet voor niets werd de mens in oude sagen en legendes afschilderd als God en de Duivel in een persoon.
Het is het menselijk denken in goed en kwaad.
We kennen geen gulden middenweg.
Dat maakt de mens als tweedrachtzaaier.
Hoe vaak betrap jij jezelf erop dat je ja zegt en neen bedoelt?
Het leugentje om bestwil kennen we allemaal.
Zo is alles zo groot zo klein.
Zo kunnen we ook alles recht praten wat krom is.
Dit alles komt omdat wij als mens geboren zijn met een hersendefect en dit was al minstens 6000 jaar geleden bekend.
Ik schreef je dat ik arts was en nu kan ik je ook zeggen dat ziekte niets meer is dan een reactie van de natuur om het natuurlijk evenwicht te proberen te herstellen.
Ja!!! Proberen, maar door onze kennis hebben we de strijd met moeder natuur gewonnen en zijn uitgegroeid tot een mensenplaag. Ook dit bleek in de oudheid al bekend en nagelaten als " Als er ziekte onder de mensen komt, doen we met z'n allen iets fout.
Wie trekt zich dat aan?
Niemand toch?
Leven wij niet allemaal "Ieder voor zich en God voor ons allen als het erop aankomt?"
Trekken wij ons iets aan van de armoede in de wereld als zijnde ontstaan door onze hebzucht?
Ik kan die lijst nog kilometers langer maken, waarna ik kan verzuchten "Het is wat het is".
Ik zou toch maar eens een kijkje nemen op de video waar onder andere dit cyclisch proces van komen en gaan der culturen ook besproken werd.

Siegfried Bok zei

Beste Pieter,
Ik probeerde je een persoonlijk emailtje te sturen, maar dit mislukte als gevolg van mijn onkunde computeren.
Dat ik beslist onder de indruk was van je artikel behoef ik je niet te zeggen.
Ik zou het leuk vinden om je uit te nodigen voor een persoonlijk gesprek in de hoop dat jij daaruit copy krijgt om een artikel te brouwen over de zin van het aardse leven en/of de gekte die wij gemaakt hebben van de Davinci Code enj/of de gouden graal van onsterfelijkheid.
Mijn emailadres is siegfried.bok@gmail.com
Siegfried.

YHM zei

Zeer goed artikel

Helaas blijven degene die de kaarten schudden altijd onzichtbaar.

Juist dit zorgt ervoor dat mensen niet zien wat er werkelijk aan de hand is.

Dit en het feit dat mensen bewust dom worden gehouden door politieke poppenkast, nep journalistiek en een combinatie van slechte voeding en natuurlijk alcohol.

Pieter Stuurman zei

Beste YHM,

Die kaartenschudders blijven inderdaad het liefst onzichtbaar.

Het is dus aan de mensen om zich hiervan zelf bewust te maken en daarmee de mogelijkheid te creëren om te beslissen het spel niet meer mee te spelen.

Anoniem zei

De vraag is hoe lang die elitaire parasieten van hun vergaarde rijkdom kunnen genieten als het bij het gedupeerde slavenvolk begint door te dringen dat ze schaamteloos besodemietert zijn en zich gaan wreken?

Anoniem zei

Beste Pieter,

ik ben het eens met wat je schrijft, dus daar geen misverstand over.

Wat nog veel erger is, is dat er door het gehannes met geld thans problemen zijn ontstaan ... opwarming aarde; energietekorten; oplopende werkeloosheid etc. die er helemaal niet hoeven te zijn. Er is per jaar meer dan 2 keer schone energie beschikbaar dan de wereld in één jaar kan verbruiken, global warming kan binnen 1 jaar gestopt worden, werkeloosheid hoeft niet.

Het probleem zit'm ook hier weer in het geldsysteem dat wij hebben. Sterker nog ... er is al een oplossing voorhanden, maar dan moet de politiek wel meewerken en die heet:
Resource Based Economy

Dit is geen fabeltje van de één of andere gelukzoeker, dit is volgens meerdere academici daadwerkelijk in wat aangerpaste vorm te realiseren.

Het ligt alles vast in het "Venusproject" en een ieder die de engelse taal beheerst, zou er kennis van moeten nemen. Er komt ook een nederlandse beweging op gang, onderdeel van The Venus Project, die gaat waarschijnlijk onder Zeitgeist Movement vallen.

Ik kan je onderstaande website aanbevelen en verbaas je:
http://www.thevenusproject.com/

groetjes,
Mike

Anoniem zei

Beste Pieter,

Prachtig Gedanken-experiment! Meteen duidelijk hoe het spelletje werkt.

Over het eindspel zou ik graag een kleine kanttekening willen plaatsen. Het is namelijk nu de facto al zo dat iedereen voor ze werkt. Er hoeft wat dat betreft dus niets te veranderen. Sterker nog: Liever dat er niets veranderd. Als mensen namelijk geen hoop meer hebben dat zij er wél uitkomen, gaat men zich verzetten..

Bert

Pieter Stuurman zei

Beste Bert,

Reken toch maar op een eindspel....

Anoniem zei

Beste Pieter,

Zeker! Maar misschien niet dit eindspel.

Bert

Anoniem zei

Beste Pieter,

kan je ook een spel bedenken dat niet begint bij het lenen? Want voordat er geld van een bank geleend kon worden, heeft eerst iemand geld, of goud of zilver, NAAR die bank gebracht.
Kan je een spel bedenken waarin sommige spelers nooit hoeven te lenen, omdat ze altijd minder uitgeven dan ze verdienen, en dus enkel steeds meer kapitaal opbouwen? Dat zijn de mensen die spaargeld op de bank zetten. Worden zij ook slaaf? Zoja, waardoor?
Je kent waarschijnlijk de video (op YouTube en Google) getiteld "Money=Debt". Daarin wordt uitgelegd hoe de rente op leningen en de daarmee gepaard gaande noodzaak tot groei betekent dat zo een systeem nooit duurzaam kan zijn, en daarom de niet meegroeiende aarde geheel 'opvreet' en dus uiteindelijk onleefbaar maakt.
Het zou helemaal geweldig zijn als je ook een spel kon bedenken waarbij het goed gaat, en waar door ondernemende figuren geleend kan worden zonder dat het geld zijn waarde verliest.

hartelijke groet
Rob Nuijten

Pieter Stuurman zei

Beste Rob,

Geld is op zich een prima uitvinding. Het maakt de talenten en inspanningen van mensen uitwisselbaar.

Een ander woord voor talenten en inspanningen is arbeid. Het is uitsluitend onze arbeid die zaken geldelijke waarde geeft. Grondstoffen zijn immers gratis, en krijgen pas geldwaarde als er arbeid aan toegevoegd wordt.

Geld heeft (in een eerlijke situatie) op zichzelf dus geen waarde. Geld zou er moeten zijn om het ruilen van arbeid te faciliteren.

Iedere keer als iemand arbeid verricht, ontstaat er nieuwe waarde. Een huis, een auto, een brood, een dienst; er ontstaat iets dat er eerst niet was. En in ruil voor het toevoegen van dat stukje nieuwe waarde, ontvangt degene die de inspanning geleverd heeft geld, zodat hij er een vergelijkbare inspanning van een ander voor kan terugkrijgen.

Iedere nieuw stukje arbeid levert dus economische groei op. Die arbeid voegt waarde toe aan het collectief van waarde, gevormd door de arbeid van iedereen.

Om die arbeid te KUNNEN vergoeden met geld, moet dat geld er wel ZIJN. Het moet gefaciliteerd worden. Dat wil zeggen, het moet gemaakt worden. Voor iedere nieuwe inspanning, moet er een beetje nieuw geld beschikbaar komen.

In het huidige systeem hebben overheden dat faciliteren toevertrouwd aan particuliere centrale banken. Zij hebben het monopolie op het maken van nieuw geld. En die banken faciliteren dat geld niet gewoon, maar ze maken het uit het niets, en LENEN het vervolgens uit. En dat geld moet worden terugbetaald met rente! Zonder dat die centrale banken daar enige toegevoegde waarde (= arbeid) tegenover zetten!

Dat houdt in dat met iedere inspanning, met ieder stukje arbeid, er nieuw geld in omloop komt, maar ook nieuwe SCHULD aan het collectief wordt toegevoegd. Plus rente!

Economische groei houdt daarmee in: groei van schuld. En die schuld moet, vermeerderd met rente, door het collectief worden terugbetaald. Dus door iedereen die arbeid levert, omdat arbeid de enige manier is om de benodigde geldelijke waarde te creëren. Tenminste, voor ons. Niet voor de banken die het geld maken.

Omdat AL het met arbeid verdiende geld op deze manier uit schuld bestaat, moet er dus twee keer voor gewerkt worden: eerst om het te verdienen, en vervolgens om het door de banken gefaciliteerde geld (waarmee die arbeid betaald is) terug te betalen aan die banken. En eigenlijk meer dan twee keer, want de rente komt er nog bij.

Daarmee wordt het dus onmogelijk om geld te verdienen zonder dat er ergens schuld ontstaat. Ook al ben jij (of ik, of wie dan ook) zo slim dat we geen persoonlijke schuld opbouwen: zodra wij iets verdienen (ook al geven we het verdiende geld niet uit, ook al zetten we het op de bank) ontstaat er schuld in het collectief.

Dit systeem zorgt ervoor dat letterlijk ALLES van waarde, dus ALLES waarvoor ooit arbeid geleverd is, eigendom van de banken wordt.

CV zei

Pieter,

De scam zit hem toch in de fiat valuta? Ooit was de gulden van zilver en goud. Nederlanders waren zeer terughoudend met geld op de bank zetten en het vertrouwen van bankbiljetten (fractional reserve!!!). Centrale banken kunnen geen goud of zilver printen. Goud en zilver zijn een goed, niet iets neps uit niks gemaakt.

Vergeet in het verhaal ook niet de connectie met de overheid. De lange arm (geweld!) is voor nodig om dit systeem te laten werken. Via wetgeving wordt goud en zilver hun geldstatus ontnomen. Zonder die stap werkt de scam niet.

Pieter Stuurman zei

@CV,

Deze vorm van valsemunterij werkt inderdaad alleen als de overheden meewerken, en van deze valsemunterij, LEGALE valsemunterij maken (fiat geven). Dat maakt overheden dus tot collaborateurs aan deze misdaad.

Anoniem zei

Beste Pieter,

wat ik bedoelde met mijn inzending van 10 mei, is dit:
Geld is niet begonnen als een lening die de burger kreeg van een bank, maar als een lening áán een bank. Bij achterlating van goudklompje of zilver, kreeg je van de bankier een bewijs van de schuld van de bankier aan jou. Dat soort schuldpapier kon vervolgens geruild worden, op de markt. Daarom zou ik het beter vinden als je pokerspel ook zo begon!

Later zag de bankier, dat hij aan anderen hetzelfde soort schuldpapier kon meegeven, zonder dat ze goud of zilver bij hem achterlieten. En hij kon zulke schuldpapieren ook wel aan nog 10 anderen meegeven (zonder dat hij zoveel goud of zilver in zijn kluis bewaarde). Pas daarmee ontstond het lenen zoals we het vandaag nog kennen, waarbij de schuldpapieren nu veranderd zijn in bankbiljetten.

hartelijke groet
Rob Nuijten

Pieter Stuurman zei

Beste Rob,

Historisch gezien klopt het wat je schrijft. Ik heb daar eens dit verhaaltje over geschreven http://pieterstuurman.blogspot.com/2010/02/de-smid-de-koning-en-de-hofman.html

Op dit moment echter, (en dat is al heel lang zo) bestaat al het geld dat in omloop gebracht wordt (voornamelijk elektronisch geld) uit schuld.

Groet,

Pieter

Douwe zei

Hallo Pieter, dankjewel voor de uitleg, ik heb een link naar dit artikel gemaakt vanaf: http://www.visionair.nl/politiek-en-maatschappij/nederland/hoe-eerlijk-is-ons-huidige-economische-systeem-eigenlijk

Vrij in het begin als doos van Pandora, mocht je nog aanmerkingen op dat stuk hebben is commentaar van harte welkom.

Pieter Stuurman zei

Dank je Douwe. Goed artikel trouwens!

Douwe zei

Dankjewel, dit ook heel duidelijk uitgelegd met mooie beeldspraak van een potje poker :-). Hoop dat het nog vele mensen meer een stukje wijzer mag maken.

Boudewijn: Zweerts zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Pieter Stuurman zei

Dank je Boudewijn!

françoise zei

waouw! nu snap ik dat gedeelte van de economie een beetje beter. dit is hoe het was en is.
Heb jij ook zo een spel bedacht om dit door te geven aan kinderen? en sterker nog een spel hoe het anders kan om mee te geven aan kids?
Monopoly, levensweg, de kolonisten... het gaat allemaal zoals jouw spel!Wat met sparen naar begeleiding toe voor kids?
De bewustwording zit al in veel goeie initiatieven: de overvloed winkel in Leuven, de rommel-ruilbeurs,oxfam-wereldwinkels.
ik stuur dit artikel ook door op mijn manier.
maar ik dank je graag voor dit mooie initiatief!

Anoniem zei

maak t simpel, doe er niet aan mee als je dat kiest, t zal wel een aantal gevolgen voor je hebben, maak je keuze :-)

Pieter Stuurman zei

@ Francoise,

Dank je!

Het belangrijkste dat je kinderen kunt meegeven is erg eenvoudig: Geld heeft geen waarde.

Het enige van waarde, en het enige waartoe we werkelijk toegang willen hebben, is arbeid. Arbeid bestaat uit vaardigheden + inspanningen van mensen. En daaruit bestaat alles dat je met geld zou kunnen kopen.

Alle vaardigheden en alle inspanningen van mensen zullen altijd bestaan. Zelfs als er helemaal geen geld meer is. Geld voegt daar helemaal niets aan toe.

Zodra wij gaan inzien dat wij ZELF alle producten maken die we nodig hebben (en niet de bankiers), ZELF alle diensten verlenen die nodig zijn (en niet de bankiers), dan zullen we beseffen dat we die bankiers helemaal niet nodig hebben.

Wel moeten we dan inzien dat het zinloos is om geld na te jagen. Want het enige bestaansrecht van geld, is ons geloof erin. Pas als wij ZELF onze gehechtheid eraan opgeven, kunnen we weer echt beschikken over alles dat we met geld dachten te kunnen kopen.

Anoniem zei

lol
wel ernstig

wat is de volgende stap?
te weinig rondgaand geld?
niet meer de mogelijkheid bij te drukken ivm geloofwaardighied?
Waar ik bang voor ben is dat de afspraak geld gescheiden gaat worden in positief geld en negatief geld (lees schuld)

en dat er verschillende regels gaan gelden voor deze twee soorten geld

de positieve euro gaat waarde behouden en wordt losgekoppeld van de negatieve euro, ''de dept''

Snel zal er een verschil in waarde ontstaan, dat wil zeggen dat bijvoorbeeld de dept in waarde stijgt en de euro in waarde daalt.

er blijft dan geld in omloop en de Dept blijft en neemt in waarde toe.

le pov con die schuld heeft krijgt er meer van en de euro is gered.

niet zo onwaarschijnlijk niet?

je hebt kans dat je schuld honderdvoudig toeneemt en niet meer af te lossen is.

voila le solution

raydio Pyreneen

Anoniem zei

Nog iets, het geldsysteem dat allen bestaat in de gratie van het leegmelken van energiebronnen en grondstoffen tbv onze economien, staat op het punt zijn geloofwaardighied, lees waarde, volledig te verliezen.

direct gevolg, verlies van geldsysteem, direct gebrek aan brandstoffen, direct gevolgd door voedsel distributie.

het ontstaan van een pre feodaal systeem lees totale anarchie, niet eens burger oorlog, maar gewoon pure anarchie waar geen putin legermacht tegen op kan.

gevolg grenzen grenzen grenzen en bendes.

Wat is daar voor nodig?

Eh, niet veel.

enkel een dorp dat het geld naast zich neer legt.

is er een dorp in europa waarvan de mensen het vertikken nog langer waarde te hechten aan de euro:dollar:what ever:
Het dorp daarnaast gaat snel twijfelen aan het geld. Dan zijn snel de poppen aan het dansen.

het is geografisch zo geregeld dat er naast een dorp een ander dorp te vinden is.

groetjes


Raydio pyreneen

D. Joris zei

Beste Pieter,

Ik heb jouw blog gelezen en ben zeer blij omdat dit alles nu kan gezegd en geschreven worden. En dat er meer en meer Mensen wakker worden.
Maar hoe moet dat nou verder?
Voelen wij ons slaven?
Machteloos?
Gevangenen?

Vooraleer men zich zo voelt, heeft men zich ook slaaf, gevangen of machteloos gedacht.
De oplossing ligt gewoon in het anders denken. En de kwestie anders bekijken. Vanuit een ander standpunt.
Kijk door het probleem; naar het achterliggende antwoord.
Even een voorbeeld ter verduidelijking:
Vorige zondag zag ik in de film: ‘Patch Adams’ (Een tragikomedie, USA 1998) hoe Patch in een psychiatrische instelling belandde en er een patiënt ontmoette, die iedereen vier opgestoken vingers vóór de ogen hield en vroeg: ‘Hoeveel is dat?’. Als zij dan antwoorden, ‘vier’, dan liep hij weg en riep: ‘Weer een waanzinnige!’
Later leert Patch dat de lach de beste therapie is. Hij wordt – met veel moeilijkheden –toch arts en geneest op wonderlijke wijze mensen.
De man met de vier vingervraag verschijnt ook weer op het toneel en Patch vraagt hem wat dan wel het juiste antwoord op zijn vraag is.
Hij zegt, dat de mensen waanzinnig zijn, want zij fixeren zich enkel op het probleem en zien de oplossing niet.
Hij houdt Patch weer de vier gespreide vingers voor en zegt:
- Kijk eens door mijn vingers, wat zie je?
Patch antwoordt:
- Ik zie jou.
- Juist zegt hij, dat is het antwoord!

Als wij ons fixeren op de tralies, dan denken en voelen we ons gevangen.
Kijken we door de tralies dan zien we de vrijheid.
Door in ons hoogste standpunt te gaan staan zien wij onze soevereiniteit.
Dan bemerken wij hoe die zielige bankiers hun hart breken. En zullen oogsten wat zij gezaaid hebben.
Daarom zeg ik: heb nu mededogen met deze mensen. Het monopolyspelletje loopt ten einde en iedereen krijgt eieren voor zijn geld.
Krijgers krijgen door geweld.
Liefhebbers ontvangen door hun talenten in te zetten.
Kies nu!
Laat jouw hart spreken of jouw portefeuille.
Werk mee aan de nieuwe Aarde, het paradijs. Waar het goed is om in communie te wonen.

Joris

Pieter Stuurman zei

Beste Joris,

Bedankt voor je mooie en uitgebreide reactie.

De oplossing ligt inderdaad in anders denken. De menselijke gedachte is een enorm krachtig gereedschap. Daarnaast zal een gedachte zichzelf steeds bevestigen.

Gedachten leiden tot emotie, en emotie is wat mensen doet handelen. En ons handelen leidt tot het inrichten van onze wereld - tot onze realiteit. En die realiteit zal steeds de eerste gedachte bevestigen. Ik noem dat het 'zie je wel! effect'.

Een voorbeeld:

Gedachte: Een andere groep (bijv. moslims) heeft het op ons voorzien.
Emotie: Angst voor andere groep.
Handelen: Bewapenen tegen die andere groep.
Realiteit: De andere groep ziet dat als agressie en bewapent zich tegen ons.
Bevestiging: Zie je wel! Ze bewapenen zich tegen ons en hebben het dus inderdaad op ons voorzien.

Nu wordt het waarschijnlijk oorlog. Een andere gedachte was het enige dat nodig was voor een andere uitkomst.

Hetzelfde geldt voor geld:

Gedachte: Geld heeft waarde, en we hebben het nodig.
Emotie: Hebzucht / angst voor schaarste
Handelen: Het van elkaar afnemen van geld (concurreren: de sterkste wint uiteindelijk bijna alles: 99% - 1%).
Realiteit: Schaarste
Bevestiging: Zie je wel! Geld heeft waarde en we hebben het nodig!

De enige reden waarom we geld nodig hebben is omdat we geloven (gedachte) dat we het nodig hebben. Maar geld is niets. Hooguit een getal op een papiertje, maar meestal alleen een getal in een computer. Meer niet.

Het is alleen ons geloof erin (gedachte) die via onze emotie en ons handelen de huidige realiteit gecreëerd heeft. Willen we die realiteit niet meer (omdat die realiteit niet langer overeenkomt met onze voorkeur) dan is een andere gedachte voldoende. De rest verandert dan vanzelf (via hetzelfde mechanisme) mee.

Bijvoorbeeld de gedachte dat geld niets anders is dan een middel om onze vaardigheden en inspanningen (vaardigheid + inspanning = arbeid) met elkaar te ruilen. Het besef dus dat geld geen waarde heeft, maar dat arbeid waarde heeft. En die waarde zal altijd bestaan, ook al is er helemaal geen geld meer beschikbaar. De gedachte dus dat geld geen enkele invloed heeft op de beschikbaarheid van werkelijke waarde: elkaars arbeid.

Als dat besef er eenmaal is, dan zullen mensen inventief genoeg zijn om een manier van ruilen te verzinnen die verlost is van de valkuilen van het huidige systeem. We zullen dan vanzelf iets bedenken dat beter past bij wat we willen: arbeid leveren en daar arbeid van anderen voor in ruil krijgen. Op een eerlijke manier. Een manier waarbij de opbrengst van die arbeid ten goede komt aan degene die de arbeid levert, in plaats van aan degenen die het ruilsysteem faciliteren (banken), zoals nu het geval is.

De gedachte is dus inderdaad een enorm krachtig gereedschap. Maar zoals voor elk krachtig gereedschap geldt: je moet er mee om weten te gaan anders gaat het je bezeren.

Pieter Stuurman zei

@ Joris,

Ik vergeet nog te zeggen dat je hier een heel goed punt hebt: mededogen en vergeving. Pas dan is het mogelijk om afstand te nemen van de bankiers en machthebbers. Bankiers/machthebbers die gewoon een noodzakelijke rol speelden in de realiteit die het gevolg was van onze gedachte.

Als we weten dat een andere gedachte een andere realiteit zal opleveren, dan is er geen enkele reden om bankiers of machthebbers nog iets kwalijk te nemen of te bestrijden (dat zou de verhoudingen juist in stand houden).

Hun macht verdwijnt dan vanzelf, en dat geeft ze de gelegenheid om tot het besef te komen dat ook zij mens zijn.

D. Joris zei

Dank je Pieter,

Dat zeg jij mooi!

Jij bent een man naar mijn hart!

Joris

Pieter Stuurman zei

Dank je Joris!

Credit Financier Home zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Pieter Stuurman zei

Bovenstaande reactie is door mij verwijderd vanwege spam (reclame voor leningen, nota bene).

Inhoudelijke reacties verwijder ik nooit.