donderdag 24 december 2009
Slavernij
Een simpele rekensom:
De som van de verkoopprijzen van alle producten en diensten ter wereld die ieder jaar geproduceerd worden, heeft een waarde van 100.
Daarvan is 90% arbeidskosten*. Loon dus.(elke andere verhouding mag ook)
Het loon van alle consumenten op de wereld bij elkaar is dan dus 90 (of meer, of minder, afhankelijk van de verhouding hierboven, maar altijd minder dan de totale verkoopprijs van alle producten).
Hoe kunnen die consumenten dan voor 100 producten en diensten kopen als ze maar 90 verdienen?
Als alle producten verkocht moeten worden, dan moet de verkoopprijs met 10% zakken. Er is tenslotte simpelweg niet meer besteedbaar geld. Maar dan wordt er geen winst gemaakt.
Er is maar één mogelijkheid: de productiekosten moeten zakken zonder dat je afnemers minder geld te besteden krijgen. Dat kan maar door één ding: gratis arbeid.
Daar bestaat ook een andere naam voor: Slavernij.
Feitelijk kan de wereldeconomie niet zonder slavernij. Dat is altijd zo geweest en dat zal altijd zo blijven.
Natuurlijk is de slavernij al lang geleden officieel afgeschaft. Tenminste in de openlijke vorm zoals die tot 145 jaar geleden nog bestond (Nederlandse koloniën tot 1863). Maar daarmee is slavernij nog lang geen verleden tijd.
Slavernij is dus gratis arbeid. Het is in feite het stelen van arbeid.
Als iemand voor 10 arbeid levert, en je betaalt hem maar 1, dan levert deze man of vrouw (of kind…) voor 10 aan toegevoegde waarde aan het product, maar krijgt slechts 1. Je steelt dus 9.
Toch wordt deze arbeider in de klassieke zin van het woord, niet beschouwd als slaaf. Maar hij is het wel. Voor 90% van de tijd dat hij werkt. Op die manier kun je de productiekosten verlagen, en de arbeiders die je als je consumenten beschouwt een loon betalen dat groot genoeg is om je producten te kunnen afnemen.
De wereldeconomie kan dus niet zonder (parttime) slaven. Anders gezegd: de wereldeconomie kan niet zonder 3e wereld.
Maar wat als de 3e wereld zich nu opwerkt tot 2e wereld, of zelfs 1e wereld? Zoals nu in China in rap tempo gebeurt. Dan verlies je de gratis arbeid. Dan zit er maar één ding op: arbeid elders stelen. Maar waar?
In dat licht bezien is het niet vreemd dat er juist nu een “crisis” ontstaat. Deze crisis zou wel eens tot doel kunnen hebben om een nieuwe bron van gratis arbeid aan te boren. Door een tweedeling te maken in de maatschappij: consumenten en slaven. Diegenen die kopje onder gaan (niet door eigen schuld maar door de “fouten” van de banken) en met een grote schuld blijven zitten, zullen (parttime) moeten werken om deze schuld af te lossen.
Gratis.
*De totale optelsom van alle verkoopprijzen van alle producten op de wereld, bestaat uitsluitend uit arbeid plus winst. Grondstoffen zijn immers door de natuur gegeven en dus gratis. Pas wanneer er arbeid aan toegevoegd wordt, bijvoorbeeld door het opgraven van die grondstoffen, krijgt het geldelijke waarde. Die waarde wordt vermeerderd met winst en ziedaar: de verkoopprijs.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
3 opmerkingen:
Ik hoorde gisteren wederom nog een andere vorm van slavernij voorbijkomen.
In de VS is de snelst groeiende bedrijfstak de gevangenisindustrie. De slaven daar werkzaam zijn meest zwart of "hispanic".
Lucratief ook om gevangen slaven als werknemer te hebben...
The Prison Industrial Complex in America: Investment in Slavery
http://engaged-zen.org/articles/Kobutsu-Investing_in_Slavery.html
Tijdslijn gevangen Amerikanen 1920-2007
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:US_incarceration_timeline.gif
Het is niet voor niks dat de Afro-Amerikanen en de Hispanic massaal de gevangenissen bevolken.
Door deze groepen alle kansen te ontnemen op een waardig bestaan krijg je dat.,maar als je veder kijkt kom je erachter dat zij de oorspronkelijke nazaten zijn van de kinderen van Israel. De twaalf verloren stammen van Israel zijn gevonden (you tube; the twelve lost tribes found) en je raadt het al de huidige bewoners van Israel horen hier niet bij!
Wat weer een scherpe analyse dit. Net zoals je definitie over macht. Het allereerste artikel van je blog. Ik vind het zo knap dat je in staat bent het helder te verwoorden en het terug weet te brengen tot de essentie. Het is een talent om goed te kunnen observeren, het terug weten te brengen tot de essentie, de dwarsverbanden weten te zien en vervolgens het ook nog goed te kunnen verwoorden op een simpele wijze. Dat is niet veel mensen gegeven.
Een reactie posten