donderdag 4 maart 2010

De machtspiramide vanuit een ander perspectief


We schoppen met regelmaat tegen die vermaledijde elite. Ik ook. En terecht. Het zijn de regeringen die ons knechten. Of de corporaties. Of de banken. Of allemaal.

Vaak krijg ik de vraag: wie zijn nou degenen die de elite vormen? Zijn het de regeringen? Zijn het de banken? En als het de banken zijn, welke banken dan? En wie zijn dan die bankiers die de dienst uitmaken?

Allemaal vragen die uitgaan van ons perspectief in de machtspiramide. En dat perspectief is: van onderaf. Want dat is waar wij (het ‘gewone’ volk) ons bevinden. Onder aan de voet, in het breedste compartiment van de machtspiramide. En als we naar boven kijken dan zien we inderdaad machtsentiteiten boven ons staan. Machtsentiteiten als banken, corporaties en overheden. En dan wordt het moeilijk om de boosdoeners aan te wijzen. Want die banken bestaan toch echt? En die regeringen toch ook?

Inderdaad, maar alleen vanuit ons perspectief. Vanaf de bodem van de piramide. Van bovenaf ziet het er heel anders uit.

Dus: laten we het eens omdraaien, en de piramide bekijken vanuit de top. Vanuit de absolute top naar beneden. Vanuit het perspectief van het handjevol topmachthebbers in het bovenste compartiment van de machtspiramide. En dan ziet die piramide er ineens heel anders uit. Het enige dat we dan zien is alles dat er zich onder ons bevindt.

En over alles dat zich daar bevindt, hebben we een zekere mate van controle. En ons enige doel is: meer controle. Meer controle over de piramide, maar vooral: meer controle over de voet van de piramide, want daarin bevindt zich het volk dat al onze rijkdom bij elkaar brengt door te werken. En daar bevindt zich ook de grootste massa, en die massa is vanwege haar aantallen nogal gevaarlijk, en die moeten we dus in toom houden. Dat is de echte uitdaging: meer rendement (rijkdom voor ons) en minder risico. Maar daar zit ook de echte moeilijkheid.

De compartimenten beneden ons in de piramide zijn gemakkelijk te controleren. De mensen in de compartimenten onder ons, zijn door ons toegelaten in hoge machtsposities. De beloningen daarvoor zijn zo groot, dat die mensen ze nooit op het spel zullen zetten. Ze zullen altijd gehoorzamen aan ons.

Maar ook verder naar beneden is het niet moeilijk om de boel onder controle te houden. Iedere laag in de piramide gehoorzaamt aan de laag daarboven, en heeft autoriteit over de laag daaronder. Net zoals dat gaat in een groot bedrijf. Als de gehoorzaamheid naar boven ophoudt, vervalt de autoriteit naar beneden. En daarmee vervallen dan vanzelf de privileges die horen bij de positie in de betreffende laag, en tuimelt de persoon in kwestie helemaal terug naar de bodem van de piramide. Hoe hoger in de piramide, hoe groter de angst om te vallen.

Het enige probleem is daarmee de brede onderkant van de piramide. Daarin bevindt zich de overgrote meerderheid van het volk, en dat volk zit al aan de onderkant, en kan dus ook niet verder naar beneden vallen. Dat volk heeft geen privileges en ook geen autoriteit naar beneden. Er is geen beneden. En dat volk is daarom lastig in bedwang te houden. Dat werkt niet op dezelfde manier als het werkt bij de hogere compartimenten.

Daarvoor is dus een andere strategie nodig. Om het volk in bedwang te houden heb je gereedschappen nodig. En –hoe handig!- die gereedschappen vind je in de lagen van de piramide onder je. Daar vind je de mensen die je hebt toegelaten in hoge posities binnen de bancaire sector. En daar vind je de mensen die je hebt toegelaten in hoge posities binnen de politiek. En daar vind je de mensen die je hebt toegelaten in hoge posities binnen de corporaties. Allemaal mensen met autoriteit naar beneden. Zolang ze gehoorzamen aan jou natuurlijk. Anders kunnen ze hun spulletjes pakken en een baantje gaan zoeken.

En zo kun je die gereedschappen gebruiken om het volk te controleren en te sturen. Gereedschappen die voor het volk ‘banken’ zijn. Of ‘regeringen’ of ‘corporaties’, maar voor jou niets meer dan handige gereedschappen. Dingetjes om je doel te bereiken. En dat doel kan niets anders zijn dan meer controle, meer macht en meer opbrengst.

Dat kan niet anders om een heel simpele reden: de personen in het compartiment net onder jou, zijn door jou toegelaten in hoge machtsposities. Door die hoge posities is het voor hen niet moeilijk om meer macht te verkrijgen. En als jij niet streeft naar meer macht, dan zullen zij het doen. En dan zullen ze je inhalen en jouw positie innemen. Je kunt dus niet anders dan ze voorblijven, en daarmee ben je verplicht om je macht altijd te blijven uitbreiden. Macht over het enige dat telt: de opbrengst van het volk. Alle andere stappen in de piramide zijn er uitsluitend om dat voor elkaar te krijgen. Die stappen leveren op zichzelf niks op. Sterker nog: ze kosten geld. Het zijn alleen handige gereedschappen. Meer niet. Alleen, je moet je door die gereedschappen niet in je vingers laten snijden. Dat is alles.

Maar jij hebt een enorm voordeel ten opzichte van degenen in de compartimenten onder jou: waar al die compartimenten verantwoording naar boven af moeten leggen, hoef jij dat niet. Er is geen boven. En dat geeft je een stevige positie. Je hoeft maar één kant op te kijken. En daarmee heb je iets gemeen met de onderkant van de piramide: die hoeft ook maar één kant op te kijken. Er bestaat geen laag onder het volk, en het volk hoeft dus alleen naar boven te kijken. En daarmee bestaan er dus maar twee echte machtsblokken: jij, en het volk.

Het belangrijkste verschil is dat jij je macht kent, en het volk haar macht niet kent. En dat wil je vooral zo houden. Want als het volk zich bewust wordt van haar eigen macht en dus de autoriteit van boven niet meer accepteert, dan ben je verloren. Dan heb je niks meer aan je gereedschappen. Dan is het afgelopen met jou en je handlangers.

En dus zul je de hele piramide, met al je banken en je corporaties en je regeringen gebruiken om dat te voorkomen. Je zult voortdurend de indruk moeten wekken dat er voor het volk aan de onderkant van de piramide wel degelijk te vallen is. Dat, als ze niet gehoorzamen, ze naar beneden zullen kieperen. Maar dat kan natuurlijk niet echt, want ze staan al op de bodem.

Maar je gebruikt je banken om dingen te doen die de levensstandaard van het volk verlagen, en je gebruikt je andere speeltje, de regeringen, om de zogenaamde ‘redding’ te brengen. En zo kun je ze laten geloven dat ze wel degelijk kunnen vallen, en dat ze jou nodig hebben. En zo hou je ze in je macht.

Zo simpel is dat.

3 opmerkingen:

  1. Goedemorgen Pieter. Dat is dan dus ook echt 'hun' enige, maar dan ook een bijzonder grote blinde vlek. Als je vergeet dat er nog iets van boven kan komen, is dat dus de richting waarvandaan de verandering komt.... Ik moet denken aan de film Avatar, waar eerst de sterkste draak van bovenaf getemd wordt, en daarna die achterlijke soldaten van de Aarde ook van bovenaf te grazen worden genomen, omdat dat precies de richting is waarvandaan ze niks verwachten. En als we dat in dit plaatje passen, plus de wetenschap dat het enige antwoord bewustzijn is, zouden 'we' (wie?) misschien een soort gebundelde bewustzijn kracht kunnen richten op die top. Ach. Nee. Dat is toch weer in dezelfde manier gedacht.
    Dan maar weer het zonlicht in.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En het hele volk heeft het door maar is machteloos of het hele volk heeft het niet door en wat heb je dan aan die macht.

    En domocratie is dan maar een spelletje in machtsverhoudingen zonder speeltje.

    Niettemin een goed artikel die de werking van macht en volk verhelderd.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geachte heer Stuurman,

    Wij leren onze kinderen op zeer jonge leeftijd lief te zijn voor hun omgeving. Als de tijd daar is en ze op school moeten verschijnen gaan ze de competitie met elkaar aan. Hoe verwarend moet dit niet zijn voor een kind en zou het mogelijk zijn deze kinderen uit hun illusionaire bestaan te halen. Wij zijn deze kinderen. Als je onze maatschappij goed observeert zul je zien dat deze niet afwijkt van de schoolbanken van vroeger. Je zal het overal herkennen. Het spreekwoord “give the child a book and it is gone forever” zegt genoeg. Volwassen worden, vereist een ander inzicht. Inzicht, illusie, liefde en waarheid zijn allemaal termen die thuishoren in onze vrije tijd. Economie en geld zijn de belangrijkste waarden in ons leven geworden. Aan geld kleeft een emotionele waarde en zo lang wij de werking van de geest niet kennen zal er geen verandering zijn.

    Het zou misschien een verschil maken onze kinderen niet meer naar school te sturen. Ze te leren dat leiderschap en volgen het zelfde is en tot niets leidt. Ze te leren elke autoriteit te ontkennen en zelf op zoek te gaan naar hun eigen waarheid. Zien dat verandering geen enkele betekenis heeft. Veranderen betekent verplaatsen en iets wat verplaatst wordt is nog steeds aanwezig.
    Te zien dat diegene die onze problemen gecreëerd hebben nooit in staat zullen zijn dit op te lossen. Uiteindelijk te constateren dat denken niets oplost. Wij beschouwen ons denken als een groot goed. We zijn dood als we niet denken. Misschien sterven onze kinderen voordat ze doodgaan. Dat heet veranderen. Misscchien creëren zij een nieuwe maatschappij zonder vlag en vaderland en zonder economie. Met geld als technisch hulpmiddel zonder emotie. Eén die er toe doed.

    Met vriendelijke groet,
    Ronald Lensing

    BeantwoordenVerwijderen